Kirjaudu

Hieronta Niko
koulutettu hieroja
Niko Lehtonen
Länsikatu 26b
80110 Joensuu
puh. 050 575 8440
yhteydenotto@hierontaniko.net

Triggerpistehoito

 

Mitä on triggerpiste?

Triggerpiste on hyperärtynyt kohta kireässä lihaksen säikeessä, joka sijaitsee muutoin normaalissa ja rentoutuneessa lihaksessa. Tuo hyperärtynyt piste on lihaksessa tai lihaskalvossa (fascia), joka ympäröi lihasta.


Aktiivinen triggerpiste aiheuttaa yleensä kipua sekä levossa että lihasrasituksen yhteydessä, kun taas ei aktiivinen aiheuttaa kipua ainoastaan koskettamalla.

Triggerpiste voi aiheuttaa johonkin muuhun kehonosaan heijastuvan kivun. Heijastunut kipu kohdistuu aina tietylle alueelle ja noudattaa ennalta tiettyä kaavaa. Esimerkiksi epäkäslihaksen yläosan kipu heijastuu aina kohden niskaa, päätä ja ohimoa, ei koskaan käteen tai käsivarteen. Samoin alemman lapalihaksen triggeri heijastaa kivun aina kohden kättä, ei koskaan ohimolle.

Kivun saa aina esille painamalla triggeriä. Kipu voi myös vähentyä tai lisääntyä kehon eri asennoissa tai liikkeissä. Erityisen pahana kipu tuntuu yleensä pitkäaikaisen liikkumattomuuden seurauksena (esim. yön jälkeen). Sitä vastoin pienen levon jälkeen kipu yleensä helpottaa.

Se miten kipuheijaste leviää kipualueelle triggerpisteestä, on suurimmalta osaltaan pimeän peitossa. Kipu ei seuraile minkään tietyn hermojuuren reittiä. Usein kipuheijastusalue kuitenkin sisältää alueen, josta lihas hermotuksensa saa.


Epäkäslihaksen yläosan triggerheijaste on monesti tyypillinen pääkivun alue.
 

Oireet

Seuraavat oireet viittaavat aktiivisen tai ei aktiivisen triggerpisteen olemassaoloon:

► Säteilevä ja tiettyä, kullekkin lihakselle tyypillistä kaavaa noudattava kipu, esim. alaselkään heijastava lannesuoliluulihas joka toimii lonkan koukistajana.

Aktiivisessa triggerissä säteilykipu ilmenee liikkeessä, levossa tai kosketuksesta. Ei aktiivisessa triggerpisteessä ko. pisteelle tyypillinen säteily ilmenee vain kosketuksesta.

► Venytetyn lihaksen rajoittunut liikkuvuus ja lihaksen lyhentyminen, sekä liikuteltaessa jäykän tuntuinen liike

► Kyseisen lihaksen heikkous

Lihaksen jäykkyys ja heikkous ilmenee erityisesti pidemmän lepotauon tai liikkumattomuuden jälkeen. Tyypillisiä esimerkkejä ovat aamujäykkyys tai lihaskipu liikkeelle lähdettäessä pitkään kestäneen istumisen jälkeen.